Het (strip)verhaal van het fort

Vreemde vogels boven Eben-Emael

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd er op de grens van België en Nederland militaire geschiedenis geschreven. Een elite-eenheid Duitse parachutisten landde met zweefvliegtuigen bovenop het plateau van Eben-Emael en schakelde het oninneembaar geachte fort uit met speciaal daarvoor ontworpen explosieve ladingen. Deze onverhoedse aanval luidde het begin in van Hitlers westers offensief dat uiteindelijk zal leiden tot de capitulatie van Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk.
In dit verhaal volgen we het fictieve maar op ware getuigenissen gebaseerde relaas van Belgische en Duitse soldaten die deelnamen aan deze korte, maar hevige strijd. Van de eenvoudige milicien Jules Renard, de latere verzetsman Reinier Cremers tot de stoutmoedige paratroeper Helmut Wenzel, elk heeft zijn eigen verhaal in deze verbluffende raid. De herinnering aan hun moed en opoffering liggen aldus aan de basis voor dit stripboek.

Voorstelling van het stripboek in Fort Eben-Emael op 10 mei 2024, ter gelegenheid van de herdenking van de aanval op het fort en België op 10 mei 1940
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Scenarist en illustrator : Mario Boon
ISBN: 9789002281624
Verkoopprijs: € 16,99
Het stripboek is vanaf 10 mei te koop in voorverkoop in het fort en vanaf 19 juni in de Standaard boekhandels, gespecialiseerde winkels en grootwarenhuizen.

Koop het boek en bezoek het fort. Ontdek de plaatsen die in het stripverhaal voorkomen. Grote panelen verwijzen naar het verhaal van het stripboek.

Het stripboek is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen het fort en de getalenteerde striptekenaar Mario Boon. Het team heeft met toewijding gewerkt om de essentie van deze cruciale gebeurtenis van de Tweede Wereldoorlog vast te leggen en we kijken er naar uit om de vrucht van ons werk met u te delen en u kennis te laten maken met deze minder bekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.


Met een getrouw script en nauwgezette tekeningen wil het stripboek een breed publiek voor zich winnen en de herinnering aan het fort levend houden.

Logo_Loterie_Horizontal_SAFEZONE_NL_2L_RGB-scaled-1.jpg

Het stripboek kwam tot stand dankzij de steun van de Nationale Loterij, de provincie Luik en de Standaard Uitgeverij.

Scroll naar boven