Ja, ik zal aanwezig zijn op de opening van de kazemat Maastricht 2 en de tentoonstelling van de EBN seismometer op donderdag 27 juni 2024.
Ontvangst vanaf 9u45.

Programma
  • Ontvangst aan de ingang van het fort tussen 9u45 en 10u15
  • Bezoek en het verhaal van de na 84 jaar opnieuw toegankelijke artilleriekazemat Maastricht 2
  • Opening en presentatie door de Koninklijke Sterrenwacht van België van de tentoonstelling over seismische activiteit en de EBN seismometer
  • Receptie

Contacteer ons voor verdere informatie via deze link.

Contactpersoon: Marcel Verhasselt  +32 (0)472 617497.
Tijdens de receptie ontvang je een persdossier.

Opening van de kazemat Maastricht 2 en de tentoonstelling over de sismometer EBN

Fort Eben-Emael onthult militair erfgoed, geschiedenis en seismologie in een gerestaureerd heden

De artilleriekazemat Maastricht 2, gelegen op het bovenplateau van Fort Eben-Emael is een indrukwekkende getuige van de recente geschiedenis. Uitgerust met machtige kanonnen en ontworpen om België te beschermen tegen vijandige aanvallen, wisten de Duitse parachutisten echter op 10 mei 1940 de kazemat te overmeesteren.

De restauratie, na 84 jaar, van de bij de aanval ontplofte kazemat is een belangrijke stap om het verleden levend te houden en eer te betuigen aan degenen die hun leven op het spel zetten voor vrijheid en verdediging.

Het openstellen en opnieuw toegankelijk maken van de kazemat Maastricht 2 stelt de bezoeker in staat om de impact van de eerste aanvalsuren van de Tweede Wereldoorlog voor de Westerse landen te ervaren en bewust te worden van de gruwelen van de oorlog.

De Koninklijke Sterrenwacht van België en Fort Eben-Emael

Met zijn meetstations registreert de Koninklijke Sterrenwacht van België seismische activiteit en bewegingen van de aardkorst.
De seismometer EBN, die zich sinds 1986 in de ondergrondse kazerne van Fort Eben-Emael bevindt, geeft waardevolle informatie over de locatie, diepte en intensiteit van aardbevingen in België en de grensgebieden en draagt bij tot een beter begrip van wereldwijde seismische activiteiten.

Dankzij een samenwerking tussen de vzw Fort Eben-Emael en de Koninklijke Sterrenwacht van België is er een fascinerende tentoonstelling gewijd aan het belang van de seismometer van Eben-Emael.
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is ongetwijfeld dat de bezoeker een unieke blik kan werpen op de seismometer.
Directie en medewerkers van de Koninklijke Sterrenwacht staan klaar om u op donderdag 27 juni te laten kennis maken met deze unieke ervaring.

Link naar de Koninklijke Sterrenwacht van België

Sismometer
Scroll naar boven