Een tekenstrip vertelt het verhaal van de Duitse aanval op fort Eben-Emael

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd er op de grens van België en Nederland militaire geschiedenis geschreven.  Een elite-eenheid Duitse parachutisten landde met zweefvliegtuigen bovenop het plateau van Eben-Emael en schakelde het oninneembaar geachte fort uit met speciaal daarvoor ontworpen explosieve ladingen. Deze onverhoedse aanval luidde het begin in van Hitlers westers offensief dat uiteindelijk zou leiden tot de capitulatie van Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk.

Mario Boon heeft dit stukje Belgische oorlogsgeschiedenis in een strip gegoten.

 

In ‘Vreemde vogels boven Eben-Emael’ volgen we het fictieve, maar op ware getuigenissen gebaseerde relaas van Belgische en Duitse soldaten die deelnamen aan deze korte, maar hevige strijd. Van de eenvoudige milicien Jules Renard, de latere verzetsman Reinier Cremers tot de stoutmoedige paratroeper Helmut Wenzel, elk heeft zijn eigen verhaal in deze verbluffende raid. De herinnering aan hun moed en opoffering liggen aldus aan de basis voor dit stripboek.

 

Stripauteur Mario Boon is met dit album niet aan zijn proefstuk toe: “Na “Onze Oorlog” had ik het gevoel dat ik nog niet klaar was met de Tweede Wereldoorlog in België. Er zijn nog zoveel verhalen te vertellen. Toen ik uitgenodigd werd om naar het fort van Eben-Emael te gaan, kende ik eigenlijk niet veel van dit verhaal en dat triggerde mij als uitgeweken Limburger enorm.”

Voor het scenario kon Mario Boon rekenen op de gedegen kennis en research van een aantal vrijwilligers en het management van de VZW Fort Eben-Emael:  “Dit symbool voor het begin van de Tweede Wereldoorlog in België spreekt nog steeds tot de verbeelding. Met dit boek treden we buiten de begane paden. Met een waarheidsgetrouw script, nauwgezette tekeningen en een toegankelijk formaat wil het stripboek een breed publiek voor zich winnen en de herinnering aan het fort levend houden.”

In samenwerking met